tisdag 11 oktober 2011

[ANNA] ägg-apa-mugg-fot-jaaa precis ja, aaapaa-fjäril-pippi-äägg ja just det!

så lät det hemma vid Skorpans kvällsmacka (hon vill absolut inte ha gröt sedan ett par veckor, nu ska det vara macka). Skorpan är helt galen i ord, nya ord sedan någon dag tillbaka. Världens mest vetgiriga 1,5-åring. Ä dä?? från morgon till kväll. Hon har insett att allt "är" något ,allt har ett namn. Ett nytt klurigt ord att lära sig som kanske låter skitkul, som fjäril kanske eller rivjärn. Hon frågar och lyssnar sen uppmärksamt, sen vill hon "köra en runda" och få bekräftelse. Då pekar hon runt i rummet och talar om vad det hon kan heter, och vi svarar med att säga just det, ja precis och upprepa ordet. Sen vill hon lägga till något nytt, som i ett infall pekar hon på något mellan himmel och jord och lyssnar spänt..vad kan det heta??

Det är vansinnigt kul att vara en del av språkutvecklingen hos en liten människa, jag älskar ju språk ( vilket kanske märks på mitt gymnasieval och vår bokhylla) vansinnigt kul att lära sig nya ord och sen använda dom, det tycker jag fortfarande. Det är ju tur att tyda.se finns, Svenska Akademins ordlista var perfekt höjd under ena spjälsängsbenet på ett täppt barn just nu. Vi började tidigt läsa varje dag för Skorpan (från att hon var 5 månader). Melodin i språket när man läser högt fångar tidigt ett barns intresse. Språket utvecklas mycket tidigt, till en början kan man höra det i olika nyanser i bebisens joller.

I skrivandets stund sitter jag med laptopen i sängen och Linus spelar tv-spel i vardagsrummet. Nu är det dock dags att "återförenas" över varma mackor och lite tv (Landet Brunsås följt av kvällens Dox som jag tror kan vara riktigt bra).

Inga kommentarer: