torsdag 30 augusti 2012

[ANNA] torsda

mmmm Skorpans busgrogg

Slängde en bukett astrar som stått på vardagsrumsbordet, plockade dom ur vasen och slängde dom i soporna. Nåt kom emellan och jag glömde bort att hämta vasen och tömma den. Precis när jag kommer in i vardagsrummet nån kvart senare står Skorpan med ryggen mot mig vid bordet; aaaahh! med en smäll ställer hon ner vasen likt att svepa en tequila följt av ett aaaahh. Jag blir helt ställd, drack du Skorpan? får jag ur mig. JA svarar en bestämd Skorpan. Vafan svarar man på det, vill du ha is och ett sugrör?? Jag frågade om det var gott, nä det var det bestämt inte. Hon har aldrig gjort nåt liknande förut, inte ens som liten liten. Vet inte vad som flugit i henne, senaste dagarna har hon varit helt oberäknelig haha. Knäppunge.

Det är ju inte det enda "konstiga" hon druckit idag. När jag kom till förskolan och skulle hämta henne satt hon vid mellisbordet och drack mjölk. Hon har totalvägrat mjölk och inte druckit nån sen jag slutade amma henne när hon var ett halvår;) Linus och jag hatar mjölk, blää kosekret som ger äcklig andedräkt (alltså mjölk har man i kaffe och matlagning , dessutom slipper jag gärna benskörhet) men Skorpan är ju barn och mår fint av mjölk till skillnad från vuxna. Vi har hållit god min här hemma, aldrig sagt högt att vi inte gillar det, druckit det framför henne men nä hon vill absolut inte ha. Förrän idag. Då drack hon både till mellis och sen hemma till kvällsmaten. 

 Hurra! med utlandssemester kommer detta obligatoriskt om man jobbar på mitt jobb(dvs i livsmedelsbutik). Can´t wait to get home hörni!


6 kommentarer:

Maria sa...

Vänta lite, har du inte fått detta om bakfoten, mjölk bidrar inte till benskörhet, det skyddar från det..kalcium i mjölk, kalcium i ben..

Anna sa...

Många studier påvisar det rakt motsatta hos vuxna, människor i Asien, Afrika löper mycket lägre risk att drabbas av osteoporos och dom dricker lite om ens alls mjölk. Sverige är det land där det dricks mest mjölk samt har flest fall av benskörhet. Slump? Inte för skeptikern Anna;) Googla mjölk+benskörhet. Nu får man ju tro vad man vill.

Maria sa...

Jo jag gjorde det, jag såg att man fick olika resultat, det är klart att i asien är ju i princip alla laktosintoleranta (det naturliga för människan). Forskaren i mig nöjer mig dock inte med den liknelsen, asiaternas och våra liv skiljer sig på så otroligt många fler plan än mjölkdrickande, men jag menar gillar man inte mjölk så ska man ju inte dricka det:) Alla här hemma ÄLSKAR mjölk!

Syltlök också mmmmmmmm kan inte sluta tänka på det nu..haha..har älskat det sedan unga år men haft "uppehåll" länge, men jag vet att jag var sugen på det förra gången också, men även sådana där små gurkor du skrev om...herregud jag kommer drömma om det i natt:)

Anna sa...

Det som jag "hänger" upp mig allra mest på är sammanlänkningen landet med högst benskörhet och högst mjölkintag hos befolkningen (långt upp i ålder) torde det inte vara HELT tvärt om om nu mjölk förebygger benskörhet. Borde inte forskaren i dig finna det mycket märkligt;)? Vi får höras om 40 år och jämföra benbrott haha;)
Köp gurka imorn för tusan:)

Maria sa...

Haha jo alltså jag avfärdar det verkligen inte. Det är klart att jag starkt kan misstänka ett samband jag med (vore väl korkad annars): Men jag ser inte det som en validerad anledning att sluta dricka mjölk, hade jag druckit ett par liter om dagen så kanske jag hade dragit öronen åt mig och dragit ner på konsumtionen. Men det kommer så mycket forskning om så mycket olika saker och sätter man inte sig in i bakgrunden och upplägget samt beställaren av forskaren ska man inte lita på det helt hundra. Jag läser ju mycket publicerade vetenskapliga artiklar, sådana som är noga granskade, men sen beror det ju helt på utförandet. Jag är alltid skeptisk, det finns tex tydlig forskning på att östrogen skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor men det finns också tydlig validerad forskning som visar det helt motsatta. Nu har man börjat fundera på om administrationssättet spelar roll, vilket forskningen starkt tyder på att det gör. Det kan ju vara lite samma sak med mjölk, ett glas kanske skyddar, två glas kanske förstör..
Som vanlig svenne så självklart tror jag också att det är mycket troligt att det skulle finnas ett samband, men samtidigt eftersom jag vet att så många andra faktorer spelar in kan jag inte helt "falla in" i den slutsatsen. Herregud detta blev en hel uppsats.
Men avslutningsvis bara så du inte missförstår mig så tycker jag ju helt klart att det kan vara smart att avstå tills man vet säkert (fast jag gör nog inte det själv), det är lite samma sak som växthuseffekten och folk som säger att de inte tror på den för det finns inga konkreta, direkta bevis som säger att det faktiskt ÄR så. Här drar jag ju min egna slutsats och tror (känner att jag vet) att jorden håller på att gå under och det är fan mig HÖG tid att börja fixa det.

Ja motsägelsefullt blev det visst också, men nu är jag trött, går och lägger mig:)

Vi får höras igen som gamla som sagt:) Ha en trevlig fortsatt kväll:)

anna sa...

Självklart har det säkert mycket att göra med storleken på konsumtionen. För mig är ju mycket lättillgängligt eftersom jag inte gillar mjölk heller hehe. Du får återkomma om du läser nåt spännande om detta framöver så kanske vi kan få in lite fler aspekter:) sov gött:)!