torsdag 2 augusti 2012

[ANNA] nu kör vi

                              ?
inspirerad av Angelica kör vi la en frågestund! Nåt ni är nyfikna på? Man får fråga alla familjemedlemmar (Skorpan kommer säkert svara bajskorv för det är pretty much svaret på allt senaste dagarna, men försök;)

Se så. Moustache us questions we´ll be shaving later!

3 kommentarer:

Stine sa...

Hej!
Det här blir min första kommentar fastän jag egentligen följt er blogg rätt länge! Tack för en härlig blogg!
Jag har själv inga barn ännu men jag och min sambo har våra planer och en sak vi är helt eniga om är att vi vill dela föräldraledigheten helt lika. Något som jag förstår att ni också har gjort? Hur funderade ni kring föräldraledigheten och hur den skulle fördelas? Som sagt, har inga barn och är inte så insatt än så länge i hur det här med föräldradagar funkar, men jag tycker det är intressant att höra hur ni har funderat kring det.
Skorpan verkar vara ett så härligt och glatt litet barn med trygga föräldrar!
Ha det gött!

anna sa...

Tack Stine vad fint att du kommenterar och vilken fin komplimang:) svarar imorn när jag slagit på datorn telefonen är lite seg att skriva på;)

Anna sa...

Stine!

Här hemma var vi helt eniga när barn kom i planerna om att föräldraledigheten skulle delas helt lika. En självklarhet för oss, då Linus precis lika mycket ville vara hemma med barnet och uppleva och vara lika delaktig. Nu tjänar ju vi ganska så precis lika mycket, många där inkomstklyftan är stor väljer ju att (oftast) kvinnan ifråga är hemma. Personligen skulle det få skilja bra himla mycket för att nåt sånt skulle komma på tal, priset på att vara med sitt barn är skyhögt tycker vi. Precis som att vi valt att vara hemma länge med Skorpan (hon började på dagis när hon var 2 vilket jag förstått är lite senare än dom flesta andra barnen) vi valde bort all onödig lyx och gick ner på lite miniminivå vad när det gäller hushållskassan för att prioritera att vara hemma länge med vårt barn och spendera tid tillsammans. Vi tog ut i snitt 3 föräldradagar i veckan första året, efter det måste man börja ta ut 5 dagar i veckan då tog vi ut 3 "högdagar" och 2 "lågdagar" En solklar bonus med att dela föräldraledigheten är att det gör förhållandet mycket gott att båda vet precis hur det är att vara hemma med småbarn, samt att sakna när man är på jobbet. Man har full förståelse när man kommer hem från jobbet och det inte är städat/tvättat för att man är verkligen inte hemma och lajjar utan man är ofta trött och har fullt upp med barnet och det vet båda. Sen får man ju en bonus till numera, en slant från F-kassan, ju mer lika man delar på dagarna desto mer får man, som mest kan man få ett engångsbelopp på 13 000 har jag för mig. Eftersom min mjölkfabrik behövdes hemma i början (jag ammade i 6 mån) så var det ju rätt självklart att jag började. Man kan ju pumpa ur mjölk och man har facklig rätt till amningspauser/pumpa ur mjölk på sitt jobb men det är ju att göra det lite meckigare känner jag. För att inte jag bara skulle få vara hemma spädbarnstid(snuffigt i sig) men sen börjar det ju hända så mycket grejor, barnet, kryper, går och man kan göra roliga utflykter mm så var Linus hemma i 9 mån efter mig sen var jag hemma ett par månader till efter honom och fick även ta del av det. Alltså man kan ju säga hur mycket som helst att det inte finns kvinnogöra/mansgöra sen kan man agera det och leva som man lär om man nu håller med om det. Mannen är minst lika lämpad som kvinnan att ta hand om sin avkomma (ja minus amning då)men är ju väldigt mycket mer än det. Jag önskar att det skulle finnas manliga pedagoger på Skorpans förskola, det är verkligen en del i steget att könsklyftan jämnas ut! Vi är väldigt nöjda med vårat upplägg och gör likadant igen om/när det är dags.