tisdag 3 januari 2012

[ANNA] hemma hos doktorn.

Skön böna den där Riley i videon Linus lagt upp. Ifrågasätt och lacka ur på dumheterna i tidig ålder. Skittrist i t ex leksaksaffärerna när det är uppdelat efter en rosa flicksektion med barbie och prinsessprylar och en blå pojksektion med bilar och byggleksaker. Det är ju ungefär lika kul som att du går på restaurang och kyparen inte tar upp din beställning utan tittar på dig och sen blir du tilldelad mat.

Idag var Skorpan på sitt första läkarbesök, hon har alltid varit en frisk liten sparv och vi har inte behövt varken vårdcentral eller BVC (annat än dom "obligatoriska" väga/vaccinationsgångerna) tidigare. Eftersom hon varit så frisk har vi inte pratat någe särskilt med BVC heller. Har vi haft några funderingar i föräldraskapet har vi bollat med varandra och surfat forum. Vi har inte känner oss lugna och trygga utan BVC ( men visst är det skönt att veta ATT det finns om man så vill). Men nu så kände vi att det var dags att söka för Skorpans envisa, skitjobbiga hosta hon haft ända sen vi blev dunderförkylda veckan innan jul. Dagarna har hon bara hostat enstaka gånger men nätterna har varit skitjobbiga (hon har sovit mestadels) men det märks på henne att hon inte är lika pigg så någon vidare utvilande sömn är det inte hon sover. Jag och Linus har knappt sovit alls. Jag pratade med sjukvårdsupplysningen förra veckan och fick svaret att det inte fanns något direkt att göra då hon är så liten (och det fanns enligt sköterskan inga receptbelagda mediciner därmed) men om det blir akut så vi upplever att hon har andningssvårigheter så får vi åka till akuten med henne. Jävligt uppgiven lade jag på luren, vi fick helt enkelt rida igenom detta. Men inatt kände vi att nu får det vara bra, hon satt i Linus famn och hostade som en galning och nu fick det banne mej vara bra! Klockan 03:40 googlade efter ett tips om en privat barnläkare jag fått från flera håll. Min kollega Jenny gav mig tipset, tror nästan det var när Skorpan ännu låg i magen, är hon sjuk ringer du dr Anders du kommer bli bemött på ett helt annat sätt och han kommer inte "bara skicka hem er"!

Vid halv nio-tiden imorse ringde jag dr Anders praktik, en supertrevlig sköterska svarade. Det var inget ifrågasättande. Jag sa bara att jag sökte för Skorpans hosta och sköterskan svarade glatt: Skorpan alltså, ja det var dagens första haha, hmm veckans första också kan jag garantera. Någon som heter Skorpan måste jag träffa! Ni får en tid 11:15 välkomna! När jag lade på luren började jag nästan gråta. Var det så lätt att få en tid? Det var ju inte ens något kösystem där man fick vänta två timmar på att bli uppringd och sen köpslå om att få komma.

Ja det där var annorlunda ni. Jag hade hört att praktiken ligger i en sekelskiftesvåning och att det var en helt annan känsla än en vårdcentral. Skorpan och jag baxade oss in i en sån där gammal liten panikframkallande hiss (som stod att den tog 3 personer) det var knappt att Skorpan och jag fick plats (!). Åkte dom två våningarna upp och steg rakt in i ett lekrum(väntrum) Skorpan hann knappt få av sig ytterkläderna hon ville in och leka. Så vi lekte i tio minuter i ett rum med kristallkrona och en vacker kakelugn. Sen öppnades dubbeldörrarna av den glada sköterskan (som visade sig vara dr Anders sambo). Vi steg in i undersökningsrummet. Ett stor luftigt rum men ett rustikt skrivbord med gröna läderfåtöljer. Där inne fanns ännu mer leksaker, det hängde t om ner från taket (Skorpan måste trott att hon var i Neverland). Skorpan brukar alltid vara lite avvaktande en kort stund i nya miljöer och med nya människor sen släpper det när hon fått känna in omgivningen lite. Här var det inget sånt, pang på bara så sprang hon runt och fnittrade, du var mej det sötaste jag sett skrattade sköterskan när dom busade runt. Dr Anders en fryntlig, rundlagd, exentrisk herre bad mig sitta ner i en stor hörnsoffa med honom. Så fick jag beskriva Skorpans hosta. Så där kan hon/ni inte ha det svarade han snabbt! Det där fixar jag inga problem. Sen började han prata om leksaksmuseum och byggnadsstilar, slängde in ett par tyska uttryck och skrattade mycket. Jag har träffat flera disträa läkare, dock inte på det trevliga sättet. Skorpan och sköterskan försvann in en angränsande sal med matsalsmöbler och ännu en kristallkrona och en ännu pampigare kakelugn. Jag gick efter för att se vad dom styrde med, dr Anders följde också efter. Oj vilken vacker stuckatur och vilken enastående kakelugn (för de var den vill jag lova) utbrast jag. Visst är den vacker, jag ska visa dig dom andra svarade Anders. Dom andra? Hur stor var den här mottagningen? Aha då gick det upp för mig samtidigt som han öppnade nästa dubbeldörrrar vi är alltså nu i Anders och sköterskans privata bostadsdel. Vilken enorm våning (nästan 500 kvm!) den bara fortsatte och forsatte. Kändes aningen konstigt att helt plötsligt stå i deras sovrum och sen deras kök. Just ja mitt barn! Där gick jag husesyn och glömde helt av var Skorpan var och vi gjorde där haha. Med snabba steg styrde jag tillbaka genom lägenhetslabyrinten. Skorpan var dock så hemmastadd att hon inte ens märkt att jag försvann.

Diagnos/behandling då? Det fanns ju inget receptbelagt att ge enligt sjukvårdsupplysningen. Jag gick därifrån med TVÅ preparat och en diagnos på sk falsk krupp (vilket jag kunde hålla med om när jag själv googlat symtomen på hostan). Visst hans sätt att skriva ut medicin och ställa diagnoser kanske var aningens snabbt. MEN nu är det ju han som är legitimerad läkare med en välkänd praktik och inte jag. Jag kände mig aningens omtumlad när vi gick därifrån. Ifrågasättande som vi är jag och min man, så frågade jag apotekspersonalen när jag hämtade ut medicinerna om det "kändes rätt" med så väl val av medicin, doserna och Skorpans ålder/vikt. Det var inga konstigheter svarade receptarien som läste innantill i FASS samtidigt. Man blir ju gärna lite misstänksam när man går från ingen behandling till visst inga problem här får du så mår hon bättre om ett par dagar! Nu ska vi testa medicinen till natten så håll tummarna! Behöver jag kommer jag garanterat ringa Anders igen. Om än så för att diskutera nyrokoko och gustaviansk arkitektur;)

10 kommentarer:

erika sa...

Han är helt awsome, vi gick dit med min bror när han var liten. Den där våningen är crazy, man tror som du skrev att man är i något sagoland :)
Kul att han fortfarande arbetar!

Anna sa...

Erika!
Eller hur:) Hoppas han tänker jobba x antal år till, han är ju inte purung..

Fru eriksson sa...

Haha visst är han bra!!! Cribbes brorsa gick dit när han var liten och han är typ 40 år nu!!!! Fick inte skorpan choklad guldpeng och nyårstuta??!! Det brukar vara standard... Hoppas det blir bättre inatt, vi har varit snoriga sedan vi fick ställa in Mjölby med er, men peppar peppar så har vi klarat oss från hostan :) ses snart kram

Annika sa...

Jag har också varit hos dr Anders och slogs först av hans imponerande våning och specialla sätt. När han sedan gav oss en flaska medicin mot kolik direkt i handen utan recept blev jag lite misstänksam och frågade om det fanns bieffekter av medicinen men han påstod att den var helt ofarlig. Misstänksam som jag är ´googlade jag medicinen och det kom fram att medicinen är i princip förbjuden och man måste söka speciell licens för att få den då blev jag arg. Det har förekommit flertalet dödsfall efter intag av medicinen pga att man kan få andingsstopp. Man ska vara speciallt aktsam när det gäller små barn (min dotter var 3 månder). När vi konfronterade honom blev han arg och krävde att vi skulle komma tillbaka och lämna medicinen för den var så dyr och svår att få tag på. Det gjorde vi inte.

Anna sa...

Fru Eriksson:
Jäkla barnsnorande som aaaldrig tycks ta slut:( Haha galet ju att Cribbes "gamla" brorsa gått till honom. Jodå två nyårstutor till Skorpans stora glädje blev det allt!

Annika:
Det du berättar låter verkligen inte bra alls och jag hoppas du Lex Maria-anmälde händelsen, för det ska och bör man. Man ska som du skriver vara ifrågasättande när det gäller små barn framför allt. Jag hade aldrig givit Skorpan medicinen utan att dubbelkolla med apoteket, det räckte tydligen inte för mig utan jag har läst bipacksedlarna själv på båda medicinerna innan hon fick någon utav dom här hemma också. Barn är det finaste man har och därför ska vara förnuftig och uppmärksam runt deras hälsa!

Angelica sa...

Dr.Anders är super. Dit gick vi med Aimees hosta också.
BVC har vi till vägning/mätning ;) Nu har vi dock fått nya sköterskor där, så kanske man skulle våga sig dit. Förut hade vi nog den konstigaste människan ever som sköterska!

Anna sa...

Angelica:
Fint att höra:) "Våra" sköterskor är lite knepiga med, den ena skitflat så det är tur att man inte vill ha något råd, den andra är lite kaxig/dryg. Kan ha aningens med att man håller sig avvaktande dit;)

Fru Eriksson sa...

Byt till centrumkliniken det har jag gjort med båda barnen de är väldigt trevliga!!! Lätta att få tag i oxå... Tidigare gick vi till nygatan det var mycket mer opersonligt sen är inte jag någon vårdcentral fantast

Anna sa...

Fru Eriksson
Har fått det rådet från annat håll med och behöver vi "vård" nån mer gång här framöver så är det ingen dum idé!
kram på er!

Maria sa...

Ah vad härligt, gud det är ju så läkare ska vara! Fy fasen för alla läkare som inte bryr sig, de har utbildat sig till läkare i någon falsk föreställning att det ska innebära någon form av status...Ska komma ihåg Dr Anders:)